Dane biura i pracownicy

<< Pokaż spis treści >>

Nawigacja:  Rozpoczęcie pracy >

Dane biura i pracownicy

W części dotyczącej organizacji pracy biuro może zarządzać pracownikami. To ważne, ponieważ zakres widocznych firm i dokumentów powinien odpowiadać obowiązkom konkretnych osób.

 

Pracownicy

Lista pracowników pokazuje osoby, które mogą pracować w ramach konta biura. Właściciel/Administrator powinien regularnie sprawdzać, czy dostęp mają tylko aktualni pracownicy.

Lista użytkowników jest dostępna w module „Pracownicy”. Z tego poziomu można dodawać nowego pracownika, zmieniać jego dane oraz uprawnienia, a także blokować lub usuwać konto pracownika.

 

Dodaj pracownika

1.Kliknij „Dodaj pracownika”.

2.Wpisz adres email który będzie służył do logowania.

3.Aplikacja sprawdzi czy taki adres był już rejestrowany w systemie (jeśli tak to użytkownik nie będzie musiał potwierdzać założenia nowego konta i tworzyć hasła, tylko przy zalogowaniu zdecyduje czy jego konto ma być przypisane do nowego biura).

4.Wpisz imię i nazwisko oraz wskaż rolę użytkownika.

5.Możesz również wpisać wiadomość powitalną która zostanie wyświetlona nowemu pracownikowi.

6.Wyślij zaproszenie.

 

Zmiana danych użytkownika

W sytuacji kiedy w danych pracownika jest błąd możesz zmienić jego dane.

1.Na liście pracowników w kolumnie „Imię i nazwisko” kliknij w ikonę edycji.

2.Wpisz imię i nazwisko.

3.Zapisz dane.

 

Usunięcie użytkownika

System umożliwia całkowite usunięcie praocwnika z firmy. Kliknij w kolumnie Akcje ikonę „kosza” i potwierdź wybór. Tej operacji nie można cofnąć.

 

Uprawnienia użytkowników

Każdy z pracowników musi posiadać zestaw uprawnień do pracy w aplikacji. Pierwsze konto to konto właściciela które posiada wszystkie możliwe uprawnienia. Następne są:

 

Administrator – może zarządzać użytkownikami oraz przeglądać i edytować dane.

Pracownik – może przeglądać i edytować dane.

Tylko odczyt – może wyłącznie przeglądać dane.

 

UWAGA: Uprawnienia właściciela oraz administratora dają dostęp do wszystkich firm utworzonych w ramach konta biura rachunkowego natomiast dla uprawnień pracownik oraz tylko do odczytu należy nadać pracownikowi dostęp do konkretnych firm.

Uprawnienie do firm (Pracownik, Tylko do odczytu)

Jeśli chcesz nadać pracownikowi (z uprawnieniem „Pracownik” lub „Tylko do odczytu” możliwość pracy w kontekście danej firmy, kliknij na liście pracowników w szczegóły. W nowym oknie dodaj firmy które ten pracownik ma obsługiwać. Po zalogowaniu będzie on miał dostęp tylko do wymienionych tutaj firm.

 

Uprawnienie do firm (Pracownik, Tylko do odczytu)

Jeśli chcesz nadać pracownikowi (z uprawnieniem „Pracownik” lub „Tylko do odczytu” możliwość pracy w kontekście danej firmy, kliknij na liście pracowników w szczegóły. W nowym oknie dodaj firmy które ten pracownik ma obsługiwać. Po zalogowaniu będzie on miał dostęp tylko do wymienionych tutaj firm.